Veelgestelde vragen

Inklapbare content

Wat is jullie levertermijn?

Gemiddeld hebben we twee tot vier weken nodig om je vloer te maken. Bij minder courante bestellingen kan de levertijd langer zijn. Wanneer je wilt dat wij de vloer ook plaatsen is het verstandig om een ruime tijd in de planning aan te houden.

Ik heb vloerverwarming, kan dat met een houten vloer?

Heeft jouw huis vloerverwarming en wil je het liefst een houten vloer? Dat is geen enkel probleem. Wij plaatsen namelijk al 20 jaar houten vloeren op vloerverwarming. Over de tijd hebben we de meest uiteenlopende houten vloeren in zeker tienduizenden huizen op vloerverwarming geplaatst. We kunnen dus wel zonder kapsones zeggen dat we deskundigheid hebben op dit vlak. Laat een aannemer je niet vertellen dat je beter voor pvc kunt kiezen bij vloerverwarming, er zijn (volgens ons) vele redenen om dat vooral niet te doen.

Zijn er dan geen restricties? Niet veel. De maximale watertemperatuur zal 40 graden niet mogen overschrijden maar bedenk dat je gemiddeld bij 25-30 graden watertemperatuur het rendement hebt dat in veruit de meeste situaties volstaat. Dit is overigens een véél lagere temperatuur dan bij conventionele verwarming met radiatoren.  En een goede luchtvochtigheid in huis, zeker in de wintermaanden, is belangrijk. Dat hoort bij de standaard verzorging van een houten vloer maar omdat hout nu vanaf de onderkant verwarmd wordt, is het nog meer van belang. Tegelijkertijd is dit een voordeel omdat ook voor jezelf als bewoner, het van belang is dat de luchtvochtigheid op peil is in je woning. Je voelt je dan fitter en hebt minder kans op een zere keel en droge ogen. De luchtvochtigheid kun je meten met een hygrometer en voor het eventueel op peil brengen kun je luchtbevochtigers plaatsen. Ook planten helpen een beetje mee. 

Om je een idee te geven van de veelzijdigheid aan geschikte houten vloeren, de onderstaande vloeren zijn door ons geplaatst op vloerverwarming. 

Kan een houten vloer ook in de keuken geplaatst worden?

Onze houten vloeren worden ook vaak in de keuken geplaatst. In de loop van de tijd kun je gebruikssporen verwachten op plaatsen waar de vloer intensiever gebruikt wordt. Of je dat acceptabel zou vinden is de afweging. Daarbij verschillen leef- en gezinssituaties en bij lichtere vloeren zullen gebruikssporen eerder zichtbaar zijn. Onze mening is dat een houten vloer in de keuken prima kan.

Wat is beter, de vloer vast verlijmen of zwevend plaatsen?

Als je de mogelijkheid hebt is het vaak beter om een houten vloer vast te verlijmen. Hiermee voorkom je dat een vloer onnodig kan 'werken' en het geeft vaak een rijkere beleving omdat de vloer één voelt met de constructie van het huis. Soms ontkom je er niet aan om de houten vloer zwevend (dat wil zeggen niet verlijmd op een ondergrond) te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer dit vereist wordt vanwege contactgeluid.

Wat is contactgeluid en hoe voorkom ik dat?

Voor oudere appartementen met benedenburen wordt vaak de eis gesteld om een geluidreducerende ondervloer te plaatsen en om de houten vloer vrij van de muren en deurkozijnen te plaatsen. Hiermee wordt hinderlijk contactgeluid voorkomen. Wij adviseren hiervoor een speciale ondervloer te gebruiken.

Wat is een opstookprotocol?

Voordat we een houten vloer kunnen plaatsen op een bouwvloer met vloerverwarming, is het vaak nodig om stapsgewijs de temperatuur in de verwarmingsleidingen te verhogen en verlagen in een bepaalde tijd en volgorde. Deze volgorde is voorgeschreven in een zogenaamd 'opstook protocol'. Op onze downloads pagina kun je het opstookprotocol vinden om te zien hoe het werkt.  Het uitvoeren van het opstook protocol is belangrijk, het heeft als doel spanningen en restvocht in de bouwvloer te verwijderen en is voorgeschreven bij nieuw aangebrachte 'natte' vloersystemen:

  • betonvloeren
  • zandcementdekvloeren 
  • anhydrietvloeren
  • magnesietvloeren