Veelgestelde vragen

Kan ik een houten vloer combineren met vloerverwarming?

Dat kan prima, het merendeel van de vloeren die wij plaatsen kan met vloerverwarming worden gecombineerd. Alle informatie over hout op vloerverwarming vind je hier .

Is een houten vloer practisch in de keuken?

Onze houten vloeren worden vaak in de keuken geplaatst. In de loop van de tijd kun je gebruikssporen verwachten op plaatsen waar de vloer intensiever gebruikt wordt. Of je dat acceptabel vindt is natuurlijk persoonlijk. Daarbij verschillen leef- en gezinssituaties en bij lichtere vloeren zullen gebruikssporen eerder zichtbaar zijn. Onze mening is dat een houten vloer in de keuken prima kan, maar dat een stenen vloer of een gietvloer bijvoorbeeld makkelijker te onderhouden is.

Moet ik mijn vloer vast verlijmen of zwevend plaatsen?

Als je de mogelijkheid hebt is het vaak beter om een houten vloer vast te verlijmen. Hiermee voorkom je dat een vloer onnodig kan 'werken' en het geeft ook een rijkere beleving omdat de vloer één voelt met de constructie van het huis. Soms ontkom je er niet aan om de houten vloer zwevend (dat wil zeggen niet verlijmd op een ondergrond) te plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer dit vereist wordt vanwege contactgeluid.

Wat is contactgeluid (10Db)?

Voor appartementen met benedenburen wordt vaak de eis gesteld om een geluidreducerende ondervloer te plaatsen en om de houten vloer vrij van de muren en deurkozijnen te plaatsen. Hiermee wordt hinderlijk contactgeluid voorkomen. Wij adviseren hiervoor een speciale ondervloer te gebruiken.

Wat is de herkomst van het hout?

Het hout van onze eiken vloeren komt van bossen in Frankrijk, Polen en Oekraïne. Ons notenhout komt uit Noord-Amerika en al het kastanjehout komt uit de Dordogne in Frankrijk. Wij werken met een select aantal schaverijen die zich inspannen voor duurzaam bosbeheer. Indien gewenst kunnen we het hout leveren met FSC of PEFC certificering.

Wat is een afwerklaag?

De gekozen vloerafwerking is bedoeld ter bescherming tegen vuil, vet en vocht en ligt als een dun filmlaagje op de vloer. Wij bieden lak, hardwaxolie en (bijen-)was aan als afwerkingslaag. Een eventuele kleur is direct op het kale hout van de vloer aangebracht, met daarover heen een afwerkingslaag. Dit betekent dus dat de vloer goed onderhouden moet worden. Als je de vloer slecht onderhoudt dan beschadig je de kleurlaag en het kale hout van de vloer. Het reinigen en het opnieuw opknappen wordt dan een hele uitdaging.

Hoe vaak moet ik mijn vloer onderhouden?

Het is belangrijk om de afwerklaag van de vloer in tact te houden. Bij een gelakte vloer betekent dit het aanbrengen van een nieuwe laklaag, bij hardwaxolie het aanbrengen van onderhoudsolie of hardwaxolie en bijenwas is dat het aanbrengen van een nieuwe waslaag. Hoe frequent dit moet gebeuren hangt af van je leefsituatie. Voor het in optimale conditie houden van je houten vloer raden we je aan om circa iedere 14 maanden het onderhoud te verrichten. Het lakken van een vloer hoeft iets minder frequent te gebeuren.

Je zult zien dat je een groter onderhoudsgemak zult ervaren door de jaren heen als de eerste afwerking van de vloer goed gebeurt. Daarbij geeft het extra aanbrengen van (hardwax-)olie direct na plaatsing geeft vaak nóg meer duurzaamheid aan de vloer.

Wat is de levertermijn van een vloer?

Gemiddeld hebben we twee tot vier weken nodig om je vloer te maken. Bij minder courante bestellingen kan de levertijd langer zijn, maar vanuit voorraad kan soms ook sneller geleverd worden. Wanneer je wilt dat wij de vloer ook plaatsen is het verstandig om een ruime tijd in de planning aan te houden.