Houten vloer op vloerverwarming

Heeft jouw huis vloerverwarming en wil je het liefst een houten vloer? Dat is geen enkel probleem. Wij plaatsen namelijk al 20 jaar houten vloeren op vloerverwarming. Over de tijd hebben we de meest uiteenlopende houten vloeren in zeker tienduizenden huizen op vloerverwarming geplaatst. We kunnen dus wel zonder kapsones zeggen dat we deskundigheid hebben op dit vlak. Laat een aannemer je niet vertellen dat je beter voor pvc kunt kiezen bij vloerverwarming, er zijn (volgens ons) vele redenen om dat vooral niet te doen.

Zijn er dan geen restricties? Niet veel. De maximale watertemperatuur zal 40 graden niet mogen overschrijden maar bedenk dat je gemiddeld bij 25-30 graden watertemperatuur het rendement hebt dat in veruit de meeste situaties volstaat. Dit is overigens een véél lagere temperatuur dan bij conventionele verwarming met radiatoren.  En een goede luchtvochtigheid in huis, zeker in de wintermaanden, is belangrijk. Dat hoort bij de standaard verzorging van een houten vloer maar omdat hout nu vanaf de onderkant verwarmd wordt, is het nog meer van belang. Tegelijkertijd is dit een voordeel omdat ook voor jezelf als bewoner, het van belang is dat de luchtvochtigheid op peil is in je woning. Je voelt je dan fitter en hebt minder kans op een zere keel en droge ogen. De luchtvochtigheid kun je meten met een hygrometer en voor het eventueel op peil brengen kun je luchtbevochtigers plaatsen. Ook planten helpen een beetje mee. 

Om je een idee te geven van de veelzijdigheid aan geschikte houten vloeren, de onderstaande vloeren zijn door ons geplaatst op vloerverwarming.