Houten vloer op vloerverwarming

Kan een houten vloer op vloerverwarming? 

Het grootste gedeelte van onze vloeren plaatsen wij in combinatie met vloerverwarming. Onze vloerdelen zijn hiervoor geschikt en we hebben meer dan 15 jaar ervaring op dit gebied.

Ten aanzien van het type hout, zijn drie opties geschikt:

  • Onze samengestelde eiken vloerdelen. Dit zijn vloerdelen met een bovenlaag van eikenhout verlijmt op een drager van berken multiplex. Deze vloeren leveren wij in rechte planken en in visgraat patroon.
  • Ons traditioneel parket. Dit zijn vloeren waarbij eerst een houten ondervloer wordt gelijmd op de bouwvloer. Daarbovenop komt dan de uiteindelijke vloer van (eiken)hout, vaak 6 of 9 mm dik. Deze vloeren leveren we in rechte stroken en in patronen (zoals bijv. visgraat en Hongaarse Punt).
  • Massief parket met mes-en-groef. Massief hout is in enkele uitzonderingen ook geschikt om rechtstreeks te plaatsen op vloerverwarming. Hierbij gelden vooral beperkingen ten aanzien van de breedte-en dikte maat. Deze vloeren zijn leverbaar in rechte stroken en als visgraat.

Wij adviseren bij vloerverwarming de houten vloer altijd vast te verlijmen op een geschikte ondergrond.

Wat verder nog belangrijk is bij een houten vloer in combinatie met vloerverwarming:

Stookprotocol volgen

Bij nieuwe vloerverwarmingssystemen die zijn ingelegd in cement of anhydriet moet eerst een ‘stookprotocol’ worden gevolgd. Hiermee wordt bedoeld dat de bouwvloer, een aantal dagen op rij, langzaam en gelijkmatig wordt opgewarmd en vervolgens weer wordt afgekoeld. Dit dient om vocht en werking uit de vloer te halen. Je ontvangt de instructies hiervoor bij aanschaf van een houten vloer. Wij meten sowieso altijd het vochtpercentage van de bouwvloer voorafgaand aan de plaatsing. Zo zijn we er zeker van dat de dekvloer droog is en de lijm zijn hechting zal behouden.

Luchtvochtigheid en maximale temperatuur

Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in koude wintermaanden tussen 50 en 65% te houden. Je meet dit met een hygrometer. Het op peil houden van de luchtvochtigheid kun je doen door het plaatsen van luchtbevochtigers met voldoende capaciteit. Het gebruik hiervan draagt tevens bij aan een gezond binnenklimaat in huis. Naast het genoemde stookprotocol en de luchtvochtigheid is het ook van belang om de maximale leidingwater temperatuur te begrenzen op 40 graden en een maximale oppervlakte temperatuur van de houten vloer niet boven 27 graden te laten uitkomen. 

Vloerkoeling

Bij vloerkoeling moet er een condensatiebeveiliging op de installatie zijn toegepast, informeer hierover bij de installateur/leverancier van de installatie.