Kan een houten vloer op vloerverwarming?
Ja, zonder enige twijfel. Onze vloerdelen zijn hiervoor geschikt en we hebben 20 jaar ervaring op dit gebied. Het merendeel van de door ons geplaatste vloeren ligt op vloerverwarming.
Er zijn wel een aantal punten waarop je moet letten.
Het type hout voor op vloerverwarming:
Ten aanzien van het type hout, zijn drie opties geschikt:
- Stoerevloeren massief parket met mes-en-groef. Hierbij gelden beperkingen ten aanzien van de breedte-en dikte maat. Deze vloeren zijn leverbaar in rechte stroken en als visgraat
- Stoerevloeren semi-massief. Deze vloerdelen hebben een toplaag van eikenhout verlijmt op berken multiplex en zijn leverbaar als rechte planken en in visgraat patroon. Deze vloeren worden ook wel multiplank vloeren genoemd en we kunnen plank breedten tot wel 40 cm realiseren.
- Stoerevloeren massief Frans parket. Dit zijn vloeren van Frans eikenhout, vaak 6 of 9 mm dik, die wij in combinatie met een mozaïek ondervloer plaatsen. Deze vloeren leveren we in rechte stroken en in patronen (zoals bijv. visgraat, Versailles en Hongaarse Punt).
Wat verder nog belangrijk is bij een houten vloer in combinatie met vloerverwarming:
Opstookprotocol volgen
Bij nieuwe systemen die zijn ingelegd in cement of anhydriet moet eerst een opstookprotocol worden gevolgd. Hiermee wordt bedoeld dat het water in de warmteleidingen, een aantal dagen op rij, langzaam en gelijkmatig wordt opgewarmd en vervolgens weer wordt afgekoeld. Dit procedé is bedoeld om restvocht en werking uit de bouwvloer te halen. Bij aanschaf van een houten vloer. ontvang je van ons de instructies hoe dit proces moet worden doorlopen. Wij meten sowieso altijd het vochtpercentage van de bouwvloer voorafgaand aan de plaatsing van onze vloeren. Zo zijn we er zeker van dat de bouwvloer droog is.Luchtvochtigheid
Als de vloer is geplaatst, is het belangrijk om de luchtvochtigheid binnenshuis tussen 50 en 65% RV te houden. De luchtvochtigheid kun je meten met een hygrometer of we kunnen een apparaatje onzichtbaar inbouwen onder de vloer waarmee je de temperatuur en luchtvochtigheid in real time kunt volgen. Dit apparaat slaat ook de historie van deze meetwaarden op. Mocht de luchtvochtigheid op enig moment te laag worden, dan kun je deze op peil brengen met een luchtbevochtiger.