Hout op vloerverwarming

Kan hout op vloerverwarming? 

Dat kan zeker. Met name in nieuwbouw is vloerverwarming veel voorkomend en verreweg de meeste vloeren plaatsen wij in combinatie met vloerverwarming!

Er zijn drie keuzes mogelijk:

  • Onze samengestelde eiken vloerdelen. Dit zijn vloerdelen met een toplaag van eiken. Deze vloeren zijn leverbaar als rechte planken en als visgraat. 
  • Traditioneel parket. Dit zijn vloeren waarbij eerst een houten ondervloer wordt gelijmd op de bouwvloer. Daarbovenop komt dan de uiteindelijke vloer van 6-9 mm dik (eiken)hout. Deze vloeren zijn leverbaar in rechte strokenvloer en patronen (zoals bijv. visgraat).
  • Massief parket met mes-en-groef. Massief hout is in enkele uitzonderingen ook geschikt om rechtstreeks te plaatsen op vloerverwarming. Hierbij gelden vooral beperkingen ten aanzien van de breedte-en dikte maat. Deze vloeren zijn leverbaar in rechte stroken en als visgraat.

Wij adviseren bij vloerverwarming de houten vloer vast te verlijmen op een geschikte ondergrond.

Wat verder nog belangrijk is bij een houten vloer in combinatie met vloerverwarming:

Stookprotocol volgen

Bij nieuwe vloerverwarmingssystemen die zijn ingelegd in cement of anhydriet moet eerst een ‘stookprotocol’ worden gevolgd. Hiermee wordt bedoeld dat de vloer langzaam en gelijkmatig wordt opgewarmd en vervolgens weer wordt afgekoeld. Het protocol dient om vocht en werking uit de vloer te halen. Wij meten sowieso altijd het vochtpercentage van de bouwvloer voorafgaand aan de plaatsing. Zo zijn we er zeker van dat de dekvloer droog is en de lijm zijn hechting zal behouden.

Luchtvochtigheid en maximale temperatuur

Het is belangrijk om de luchtvochtigheid in koude wintermaanden op peil te houden. De luchtvochtigheid moet constant gehouden worden tussen 50 en 65% zijn, dit meet je met een hygrometer. Het op peil houden van de luchtvochtigheid kun je doen door het plaatsen van luchtbevochtigers met voldoende capaciteit. Het gebruik hiervan draagt ook bij aan een gezond binnenklimaat in huis. Bij het kiezen van de houten vloer en type afwerking kun je ook al rekening houden met de werking van de vloer. Naast het genoemde stookprotocol en de luchtvochtigheid is het ook van belang om de maximale leidingwater temperatuur te begrenzen op 40 graden en een maximale oppervlakte temperatuur van de houten vloer niet boven 27 graden te laten uitkomen.

Vloerkoeling

Bij vloerkoeling moet er een condensatiebeveiliging op de installatie zijn toegepast, informeer hierover bij de installateur/leverancier van de installatie.