Diverse FAQ

Welke afwerking sluit aan bij de uitstraling die ik zoek en hoe praktisch is deze afwerking in onderhoud?

Bij de meeste vloerafwerkingen biedt een dunne film bescherming tegen vuil,vet en vocht. Dit gaat op voor lak, hardwaxolie en was. Een eventuele kleur is daar onder aangebracht. Dit betekent dat wanneer de dunne film niet voldoende wordt onderhouden, je dan in de kleurlaag of op het kale hout terecht komt en het reinigen en opnieuw opknappen is dan een hele uitdaging. Zodoende is het dus belangrijk om de beschermlaag in tact te houden. Bij lak betekent dit het aanbrengen van een nieuwe laklaag, bij hardwaxolie het aanbrengen van onderhoudsolie of hardwaxolie en bij was is dat , je raadt het al; het aanbrengen van een nieuwe waslaag. Hoe frequent dit moet gebeuren hangt af van je leefsituatie maar voor het in optimale conditie houden van je houten vloer kun je er het beste vanuit gaan dat je om ca 14 maanden het jaarlijks onderhoud verricht (bij lak iets minder frequent). Het is natuurlijk ook zo dat bij een betere vloerafwerking vanaf aanvang, je een groter onderhoudsgemak zult ervaren door de jaren heen. Het extra aanbrengen van (hardwax)olie direct na plaatsing geeft vaak nóg meer duurzaamheid aan de vloer.

Wat is de levertermijn ?

Gemiddeld hebben we twee tot drie weken nodig om je vloer te maken maar vanuit voorraad kan soms sneller geleverd worden. Voor het plaatsen van de vloer is het prettig om een ruimere tijd in de planning aan te houden, het goed kunnen inplannen van de legwerkzaamheden omvat vaak meer dan waar je als klant aan denkt.  

Komt de keuken voor of na het plaatsen van de vloer?

Ook een veel gestelde vraag; aanbrengen van gietvloeren graag altijd vóór de keuken en bij houten vloeren maakt het eigenlijk niet veel uit. Het kan praktischer zijn om eerst de vloer te plaatsen maar let er wel op dat de houten vloer na het plaatsen in de eerste dagen kwetsbaar kan zijn, niet afgedekt kan worden en vocht op de vloer moet worden vermeden. Wanneer er sprake is van een open fornuis waar de vloer onder door loopt is eerder plaatsen van de houten vloer handiger en bij kookeilanden of keukenopstellingen met zijstukken zonder plint sowieso altijd goed ruimte eronder vrijhouden zodat we de vloer er nog enkele millimeters onder kunnen leggen.